Studie dopadů projektu Pátý stupeň

V průběhu celého roku 2022, v rámci projektu „Pátý stupeň“, poskytovala Asistence, o.p.s. pěti lidem se závažným fyzickým postižením osobní asistenci v takové míře, v jaké ji skutečně potřebovali. Studie dopadů projektu popisuje, jaké změny přinesl projekt do života těchto lidí, ale i do života samotné organizace a jejích zaměstnanců. 

Současný příspěvek ve 4. stupni lidem s postižením na podporu potřebnou pro normální život v komunitě nestačí. Průměrné měsíční platby klientů za asistenci během projektu byly 41.058 Kč, tj. 2,14krát vyšší, než kolik dovolí příspěvek na péči ve 4. stupni, který činí pouhých 19.200 Kč. Rozdíl mezi plnohodnotnou podporou a tím, co je možné z příspěvku na péči ve 4. stupni zaplatit, ukazuje, jaké náklady nesou lidé s postižením, odkázaní na 4. stupeň, a jejich blízcí. Je to neplacená osobní asistence, poskytovaná klientům jejich rodinami. Je to přímá finanční podpora jejich rodin. Jsou to doplatky za službu, hrazené z invalidních důchodů a přivýdělků klientů, které by měly být určeny na jejich živobytí, nikoli na osobní asistenci. Je to práce klientů a jejich rodin věnovaná shánění grantů a pořádání sbírek. A především je to čas, kdy klienti žádnou podporu nemají a platí za něj setrváváním v nepříznivé sociální situaci – nemožností naplnit ve vhodnou chvíli základní potřeby, osamělostí, nechtěnou nečinností, nedostatkem příležitostí k rehabilitaci, k péči o vlastní zdraví, k rozvoji, zdravotními a bezpečnostními riziky a tak dále. Současný sociální systém tak na lidi s postižením přenáší náklady, které by měl sám vynakládat na podporu jejich běžného života.

Projekt „Pátý stupeň“ ukázal, že pokud lidé s postižením dostatečnou podporu mají, kvality jejich života se zásadně proměňují.

Nové video: „Michal a Lenka po Pátém stupni“

Zajímá vás, jak žijí účastníci pilotního projektu Asistence Pátý stupeň po jeho skončení? Podívejte se na nové video!

Více o projektu: www.patystupen.cz 

Připojte se i vy k výzvě poslancům: https://petice.patystupen.cz.

Děkujeme za podporu našemu hlavnímu partneru Nadaci Kooperativy. Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Zveme vás na konferenci „Jak umožnit lidem s postižením svobodně žít“

Asistence, o.p.s. spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR pořádá 25.5. 2023 odbornou

konferenciJak umožnit lidem s postižením svobodně žít“, která se koná pod záštitou místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, předsedy výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Víta Kaňkovského a výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, ve čtvrtek 25. května 2023 od 13.00 do 17.00 hodin.

Kde: v budově Poslanecké sněmovny, Praha 1 – Malá Strana, v místnosti č. 48/přízemí – tzv. „Konírně“ vchod z Malostranského náměstí č. 7/19 (bezbariérový přístup)

Anotace:

Stávající systém příspěvků na péči pro lidi s postižením v České republice nezvládá odpovídajícím způsobem podporovat lidi s nejvyšší potřebou pomoci v možnosti svobodně žít. V důsledku toho jsou na ně a jejich blízké kladeny v podstatě nesplnitelné nároky s celou řadou závažných negativních dopadů. Jediným řešením se tak často stává nedobrovolný odchod do velkokapacitních pobytových zařízení sociálních služeb, a to již v mladém věku. Jak by měla vypadat účinná pomoc?

úvodní slovo:

Vít Kaňkovský, poslanec KDU-ČSL, předseda výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Keynote:

Jamie Bolling, Independent Living Institute, Sweden

1.blok:

Erik Čipera, Jan Paleček a Michal Novotný: Pátý stupeň, dopady pilotního projektu Asistence, o.p.s.

Zdislava Odstrčilová, výkonná ředitelka Sekce pro rodinu a sociální politiku:

Jak nahlížet na dostupnost pomoci garantované státem?

Michal Prager: Proč jsem se stal sebeobhájcem.

Video: Lenka Dvořáková Moderní žena

Lenka Dvořáková: Moje představa svobodného života.

2.blok:

Kristýna Mlejnková, Aliance pro individualizovanou podporu: Pilíře individualizované podpory

Video Emma a Kuba

Emma Robinson: Jak se žije s nepřetržitou potřebou pomoci.

Jitka Reineltová, Parents project: Životní perspektiva mladých lidí s těžkým zdravotním postižením.

Jarmila Neuwirthová, Péče bez překážek: Důležitost pomoci rodinám dětí s těžkým kombinovaným postižením.

Šárka Jelínková, náměstkyně člena vlády, MPSV: Zjednodušení komunikace a procesů mezi osobami se ZP a státem.    

Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro Lidská práva: Jak nahlížet na dostupnost příspěvku na péči v kontextu mezinárodních lidsko-právních závazků ČR

závěrečné slovo:

Vít Kaňkovský, předseda výboru pro sociální politiku

Prostor pro networking u drobného občerstvení.

Akce bude tlumočena.

Vzhledem k omezené kapacitě jednací místnosti, prosíme o vaši registraci na mailové adrese Jana.skalkova@mpsv.cz

Konference bude přenášena prostřednictvím streamu 3: https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=328