Rozjíždíme náborovou kampaň Asistujeme.cz!

Osobních asistentů není nikdy dost, je jich spíše trvalý nedostatek. Proto jsme se rozhodli spustit náborovou kampaň Asistujeme.cz, jejímž cílem je rozšířit povědomí o této práci a získat tak nové asistenty a asistentky pro lidi s postižením.

V ČR žije něco mezi 10-15 000 lidí s handicapem, kteří potřebují asistenci ve velkém rozsahu. Část z nich teď žije v ústavech, část mimo ústav jen díky zbytku sil svých blízkých a část s podporou asistentů, na které ale nemají dost peněz. Je tu ale šance, že brzy bude lépe. V ČR aktuálně působí zhruba 50 poskytovatelů asistentské péče, přičemž největší kapacity jsou v Praze. Má to svůj důvod, protože do Prahy se mladí lidé s postižením často stěhují. Život je tu pro ně jednodušší.

Připravujeme se na možnou systémovou změnu, která zlepší finanční dostupnost osobní asistence pro lidi s postižením. Až se tak stane, budeme narážet na nedostatek osobních asistentů a asistentek, kterých je už teď málo. Chceme touto kampaní lidem ukázat, že asistování je nejen potřebná práce, ale také práce, která vám toho hodně dá. Nejen peníze, ale také smysl.

Cílem kampaně je získat co nejvíce nových zájemců o tuto práci, navýšit počet asistentů po celé republice a posílit dobrou značku asistování.

Asistence je celkem obyčejná práce, srovnatelná s jinými. Asistent jen neplní regály v obchodě, ale u někoho doma. Neuklízí kancelář, ale obývací pokoj, nevaří čaj v restauraci, ale svému klientovi. Asistence je ale práce, která není jednotvárná a navíc má rozhodně smysl.

Podívejte se na stránku kampaně asistujeme.cz!

Od 1.7. je navýšen příspěvek na péči!

Další důležitý krok se stal realitou a od 1.července platí navýšení příspěvku na péči zejména v tzv. 4+ stupni pro lidi s největší potřebou asistence. Ještě než se podaří prosadit systémovější změny, navyšuje MPSV lidem ve IV. stupni, kteří žijí mimo pobytové služby, významným způsobem příspěvek na péči. Místo dosavadních 19 200 Kč dostanou tito lidí na pokrytí nákladů na péči 27 000 Kč.

Zejména to pomůže lidem, o které v domácím prostředí pečují blízcí. I přes souběžné zvyšování maximálních úhrad za služby, stoupá i rozsah asistence, který si budou tito lidé moci pořídit od terénních poskytovatelů asistence. Děkujeme za dodržení dohody, která ale má i další pokračování a tím je individualizovaný rozsah asistence pro všechny ty, kteří jí potřebují nejvíc. 

MPSV připravuje návrh této změny a během letošního roku dojde na veřejnou diskuzi připravovaného návrhu. Věříme, že to bude taková změna, která umožňující svobodně žít co největšímu počtu lidí, kteří k tomu potřebují podporu asistentů. Děláme a dál budeme dělat pro to vše, co je v našich silách. Děkujeme za přízeň a podporu.

Jak se od 1.7. navýšil příspěvek na péči: